00:00 - 29. april 2016

Wiener-jordskjelv

Grønt eller ytre høyre? Uansett resultat blir det hurlumhei i Wiens maktkorridorer.

Duket for dramatikk: Høyrepopulistenes presidentkandidat Norbert Hofer (til høyre) har varslet at han vil oppløse parlamentet og skrive ut nyvalg om han vinner. Det kan få vidtrekkende følger. Foto: Robert Jaeger/AFP/NTB Scanpix

Det er over hundre år siden Wien var hovedstad i en stormakt, og derfor like lenge siden politiske veivalg i Østerrike fikk noen betydning for resten av Europa. Men 22. mai er det duket for en dramatisk valgduell. Det blir historisk uansett resultat, med mulige konsekvenser langt utenfor Østerrikes grenser.

Sist søndag ble første runde i valget på ny president gjennomført. Normalt er disse valgene hvert sjette år et stort gjesp, siden makten ligger hos regjering og kansler, ikke hos presidenten. Ingen president etter andre verdenskrig har benyttet seg av sin grunnlovsfestede rett til å oppløse parlamentet og utlyse nyvalg.

Det kan nå endre seg. Valgvinneren søndag, Norbert Hofer fra det høyrepopulistiske Frihetspartiet (FPÖ), har varslet at han kan komme til å utlyse nyvalg dersom han går seirende ut av andre runde 22. mai. Det kan feie den nåværende storkoalisjonen av sosialdemokrater og høyre-sentrum ut av regjeringskontorene og bringe hans partileder Heinz-Christian Strache til kanslerposten.

Annonse