Annonse
00:01 - 08. april 2016

Utenfor kontroll

Stortingets mulighet for å kontrollere­ statlige storselskaper er minimal. Det virker ikke slik når politikerne ­kommenterer, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Staten eier rundt 70 selskaper. De fleste av dem er heleid og bestemt for ett formål – slik som helseforetakene, Vinmonopolet og NRK. Når man snakker om statlig eierskap, er det imidlertid nesten alltid de aller største aksjeselskapene man snakker om, og stadig oftere om mulige skandaler.

Yara innrømmet i praksis korrupsjon da selskapet for to år siden godtok en bot på nærmere 300 millioner kroner. Telenor-eide Vimpelcom inngikk i vinter et forlik om å betale nesten syv milliarder kroner for å unngå korrupsjonssøksmål. Statoil får stadig nye spørsmål om en utbetaling på over 400 millioner kroner til et obskurt selskap i Angola, og Hydro måtte i forrige måned levere en redegjørelse til næringsministeren om et korrupsjonslignende engasjement i Tadsjikistan.

Tre av disse sakene ligger nå på bordet til Stortingets kontrollkomité – i tillegg til denne ukens avsløring av at DNB har tilbudt sine beste kunder selskapskonstruksjoner som gjør det lett å snyte på skatten. Komitéen nøyer seg imidlertid i flere av disse sakene med å stille spørsmål, fordi det formelle grunnlaget for å åpne en kontrollsak ikke er der.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse