00:01 - 22. april 2016

Mørkeblå dager i vente

7. mai 2017: Oh là là. Det utenkelige har skjedd. Marine Le Pen er valgt til president i Frankrike.

Hva om? I tegneserien La Présidente blir Marine Le Pen fransk president. Forfatter François Durpaire og tegner Farid Boudjellal har hatt et helt lite akademikerlag i ryggen for å gjøre handlingen troverdig.

Hvem blir Frankrikes president etter valget om et år? Jo da, Marine Le Pen leder på de fleste meningsmålingene, men det er vel mest fordi president François Hollande er så forferdelig upopulær for tiden. I tillegg har ikke sentrum-høyresiden valgt sin kandidat ennå, det skjer ikke før i november. Der dukker det nok opp et klokt, moderat alternativ.

Le Pen kommer ganske sikkert til andre runde, men deretter, når det bare står to igjen, vil de politiske sentrifugalkreftene i Frankrike sørge for å samle de aller fleste, fra ytre venstre til indre høyre, rundt motkandidaten, uansett hvem det blir. Marine Le Pen vil lide samme skjebne som sin far Jean-Marie, som endte med litt under 18 prosent i valgets siste runde i 2002. En klar seier til den «republikanske fronten», en demning mot ekstremismen som holder vann også om et år. Eller?

 

Annonse