00:00 - 15. april 2016

Juryen går i tenkeboksen

Det har kommet inn 500 nominasjoner til Morgenbladets kåring av landets beste foreleser.

Juryen: Helene Uri, Victor Norman, Therese Eia Lerøen, Sunniva Rose og Erling Sandmoe.

Hør Helene Uri og Marit K. Slotnæs bla gjennom bunken av nominerte på Morgenbladet podcast:

15. april var siste dag man kunne nominere kandidater til kåringen. Det har kommet inn rett under 500 individuelle nominasjoner. Allerede har 7000 stemt på sin favoritt. I ukene fremover er det bare å gå inn på Morgenbladets nettsider og stemme.

Helene Uri sitter, sammen med Erling Sandmo, Therese Eia Lerøen, Sunniva Rose og Victor Norman, i juryen. Debattredaktør Marit K. Slotnæs skal støtte juryen i arbeidet. Uri og Slotnæs er begge overrasket over hvor få av de nominerte som er kjente navn i den norske samfunnsdebatten.

– Når vi blar i bunken, er det en god del navn vi ikke kjente fra før av, sier Uri.

– Dette er et nytt sjikt, andre enn de som til vanlig briljerer i spaltene våre, sier ­Slotnæs.

Dette kan selvsagt være fordi herværende avis ikke har plukket opp disse formidlingsdiamantene ennå. Men det kan også ha noe med å gjøre hvilke egenskaper som trengs som foreleser, spekulerer Uri.

– Det er noe helt annet å gå inn i auditoriet og se hvem som er de beste foreleserne og formidlerne, enn å prøve å finne ut hvem som er best til å publisere eller å være en god forsker, sier hun.

Det studentene mener er en god foreleser, følger også andre kriterier en de to hadde forventet. Det er ikke nødvendigvis det som skjer på podiet som er veier tyngst.

– Noe av det aller viktigste, så vidt jeg kan se i bunken nå, er å være tilgjengelig for ­studentene, sier Slotnæs.

Studentenes favoritter. Blant de 500 ­nominasjonene er det noen forelesere som går igjen og som åpenbart har mange fans blant studenter og kolleger. Etter disse parameterne er det alt en soleklar vinner: Lege og førstelektor på Høyskolen Kristiania, Ole Petter Hjelle. Han har 27 enkeltnomi­nasjoner.

Men selv om Hjelle skal ha ros for at han åpenbart er en svært populær foreleser, er det ikke slik at det automatisk fører til seier.

– Det er ikke bare stemmer som bestemmer hvem som kommer med på den endelige listen, sier Slotnæs.

– Morgenbladet skal foreta en første siling av denne bunken. Så er det førti til femti som skal vurderes grundig av juryen, som skal komme frem til ti kandidater. Stemmene skal være en støtte.

– Så må vi gå inn og se på vitnesbyrdene til studentene, og kunne ta oss en tur ut på noen av forelesningene, sier Uri.

LES NOMINASJONENE OG STEM HER.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse