00:01 - 08. april 2016

God, ond, grusom: Marit K. Slotnæs om godhetsduellen

Verdifrihet i politikk og forskning er hverken mulig eller ønskelig, skriver Marit K. Slotnæs.

Hør Terje Tvedt, Thomas Hylland Eriksen og Kjetil Rolness på Morgenbladets podcast

Da Terje Tvedt fikk Fritt Ords pris i 2007, brukte han talen sin til en bredside mot utnevnelsen av ny direktør ved Nupi, Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Utnevnelsen av Jan Egeland var for Tvedt det ultimate beviset for at det ikke finnes noe skille mellom forskning og politikk på det utenrikspolitiske feltet i Norge. Tvedts tale er inkludert i samlingen Norske tenkemåter som slippes denne uken. Problemet, skriver Tvedt i essayet «Et forsvar for forskningens frihet», er at Egeland ikke forstår «at politikk og forskning er to helt ulike typer aktiviteter, med helt ulike begrunnelser og mål». Her ligger det noe. Hva er forskjellen på forskning og politikk? På akademisk debatt og politisk debatt?

Annonse