Annonse
00:00 - 29. april 2016

Forsvarspartier – i prinsippet

Høyre og Frp er blitt forsvarspartier igjen – i prinsippet, og etter valget i 2017, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Fremskrittspartiets landsmøte er mer for Forsvaret enn både Høyre og Forsvarssjefen. Forrige helg vedtok Frp-delegatene at forsvarsbudsjettet skal økes til to prosent av BNP (landets samlede verdiskaping) innen 2024. Det innebærer en enda sterkere opptrapping enn anbefalt i Forsvarssjefens Militærfaglige Råd fra i fjor. Han nådde ikke toprosentsmålet, selv om han foreslo 180 milliarder kroner ekstra over en 20-årsperiode – og bare i budsjettet for neste år ba om en opptrapping på 2,7 milliarder.

Statsminister Erna Solberg har sagt høyt og tydelig at hun ikke liker målsetninger som en prosentsats av bruttonasjonalproduktet (BNP). Hun var selv med på Nato-toppmøtet i fjor, der alle landene ble enige om å trappe opp forsvarsutgiftene slik at de utgjør to prosent av BNP, men hun peker på paradokset i at målet også kan bli nådd om det går riktig dårlig med økonomien. Hellas ble det første landet som oppfylte Natos målsetning – ikke fordi forsvarsutgiftene ble økt, men fordi BNP skrumpet inn.

Hun har selvfølgelig et godt poeng, men det var ikke først og fremst derfor folkene hennes arbeidet intenst på Høyres landsmøte for å luke det ut av resolusjonen om en sterk satsing på Forsvaret. Den viktigste grunnen er at hun og finansdepartementet er redd for at Natos toprosentmålsetning vil være så dyr at det ikke blir rom for noen andre satsninger i budsjettene fremover.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Valgvinnerne ble det rurale veipartiet Senterpartiet og det urbane anti-veipartiet De Grønne. Trolig aner vi her et frempek mot neste stortingvalg, hvor klima- og miljøpolitikken…»