Annonse
00:00 - 01. april 2016

Flukten og frykten

Stengte grenser presenteres som et vern mot terror. De kan like gjerne ha motsatt effekt.

Innbragt: Disse flyktningene håpet å ta seg fra Tyrkia til Lesbos, men ble stanset i den tyrkiske havnebyen Canakkale 24. mars. Foto: Mehmet Yavas/Anadolu Agency/Getty Images
Annonse

En kortklipt guttunge holdt opp budskapet skrevet på et A4-ark. En annen, han kan ikke ha vært mer enn fire år gammel, hadde den samme meldingen skrevet på den nakne overkroppen sin: «Sorry for Brussels.» De ble fotografert på grensen mellom Hellas og Makedonia i forrige uke, bare noen timer etter at bombene eksploderte i den belgiske hovedstaden. Det er ikke lett å finne noen oversikt over reaksjonene på bildene, men vi kan vel slå fast at de ikke ble møtt av noen storslått sympatiaksjon i Europa. Kanskje noen så det som et melodrama iscenesatt av kyniske bakmenn. Andre hadde muligens fått større sans for tesen som sier at disse barna først og fremst er fremtidige rotløse og lettradikaliserte ungdommer. Tikkende bomber.

Få har satt likhetstegn mellom terror og flyktninger like raskt og skråsikkert som den polske regjeringen. «Jeg sier det klart og tydelig: Jeg ser ingen mulighet til at Polen tar imot immigranter nå», sa statsminister Beata Szydlo dagen etter bombene i Brussel. Hun videreførte opprinnelig motvillig forgjengerens løfter om å ta ansvar for 7000 av de 160 000 asylsøkerne europeiske land skal ta imot i henhold til EU-planen Angela Merkel har vært den sterkeste forkjemperen for. Etter angrepene i Brussel setter Lov og rettferdighet-partiet foten ned. Angrepene i Brussel gjør det åpenbart vanskeligere å se for seg en velfungerende omfordelingsmekanisme for flyktninger i Europa, en helt avgjørende forutsetning for at den fjorten dager gamle avtalen med Tyrkia skal fungere etter planen. Riktignok er det, slik EUs migrasjonsansvarlige Dimitris Avramopoulos forsøkte å minne om i forrige uke, ikke klokt å blande terrortrusselen for godt sammen med migrasjonsutfordringen. «Menneskene som har kommet i land på vår kyst, flykter fra den samme terroren som har rammet oss her i hjertet av Europa», sa han, men selv om det, på noen blodtørstige unntak nær, fortsatt er en korrekt observasjon, er det snart bare uvalgte byråkrater og pave Frans som kan tillate seg å si noe slikt, hvis ikke tidsånden gjør helomvending.

Annonse