Annonse
00:00 - 01. april 2016

Et pedagogisk problem

Oljeprisfallet har mindre skadevirkninger enn fryktet – det gjør debatten om arbeidsledigheten ­ekstra vanskelig, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Onsdag publiserte Statistisk Sentralbyrå (SSB) nye tall som viste at arbeidsledigheten i januar steg til 4,8 prosent. Økningen var overraskende fordi det bare er noen uker siden Nav hevdet at ledigheten i vinter har gått litt ned. Ulike næringsorganisasjoners fremstillinger av situasjonen er også motstridende: Tirsdag innkalte Virke, som organiserer handels- og tjenestebedrifter, til pressekonferanse for å si at mange av deres bedrifter regner med å ansette flere i løpet av året. Samme dag troppet rederiforbundet opp hos statsministeren for å fortelle at de regner med at hver femte rederiansatte er oppsagt eller permittert innen utgangen av året.

Alle har rett, fordi bildet er sammensatt. Noen næringer går godt, andre går dårlig. I noen deler av landet er det fortsatt så mye aktivitet at det er vanskelig å få tak i arbeidskraft, mens det langs kysten fra Kristiansand til Kristiansund finnes lokalsamfunn og byer som er hardt rammet av arbeidsledighetskrisen. De er så sterkt berørt som de måtte bli når ­oljeprisen falt ned mot 30 dollar fatet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse