Annonse

Annonse

00:00 - 29. april 2016

Bløffet seg til partilederjobb

Kim Steinar Kjærner-Strømberg (52) ble nylig valgt til partileder i Demokratene. Valgkampen var bygget på løgn og manipulasjon.

Partilederen: Demokratenes nyvalgte leder Kim Steinar Kjærner-Strømberg har ikke villet la seg intervjue eller fotografere av Morgenbladet. Dette bildet er hentet fra partiets offisielle Facebook-side.

Han hadde kommet ut av det store intet et halvår tidligere. Delegatene var imponerte, han var gründer og økonom, det ble sagt at han hadde jobbet for Goldman Sachs.

Han førte en effektiv valgkamp. Det lille innvandringsfiendtlige partiet Demokratene har etter Frp-utbryterne Vidar Kleppe og Jan Simonsens tid slitt med intriger og lav oppslutning, og trengte nye folk. På landsmøtet i Kristiansand 16.-17. april sto han igjen som vinneren. Pegida-leder Max Hermansen hadde trukket seg, partiets informasjonsleder Kristian Kahrs var slått med stemmetallet 36-10. Den 52-årige Oslo-mannen med vinnende smil og bakoversveis var Demokratenes nye leder.

Morgenbladet har fått tilgang til hundrevis av e-poster, chatter, opptak og slettede kommentarer som viser hvordan seieren ble sikret.

 

Mystisk type. Han kom først inn som fylkesleder i Oslo i februar, etter å ha vært på møter fra oktober. Etter fylkeslagets årsmøte fikk han spørsmål på demokratenes nettside: «Kan vi, please, få litt kjøtt på beina ang. Kjærner-Strømberg? Hvem er han, hva er hans cv. m.m.»

Han svarte raskt at han var «utdannet økonom. Bodd lang tid i USA. Har bakgrunn fra Finans, gründer i USA, har også 6 år i Norsk Hydro. Er gift, har 2 barn.» Så gikk han over til å skrive om standpunkter: Motstander av EØS og EU, tilhenger av sterk grensekontroll, islamkritisk.

Hvem er Kim Steinar Kjærner-Strømberg?

Demokratene

 • Årlig offentlig støtte (pr 2014): 393 189 kroner.
 • Jan Simonsen (eks-Frp) representerte partiet på Stortinget fra 2002-2005. Tidligere partileder Vidar Kleppe har sittet i Vest-Agder fylkesting siden 2003.
 • Partiet har per i dag fire kommunestyrerepresentanter, hvorav to i Kristiansand.
 • Oppslutning per valg:
  2005: 2700 stemmer.
  2009: 2200 stemmer.
  2011: 6033 stemmer.
  2013: 2214 stemmer.
  2015: 3893 stemmer

Kilder: SSB, SNL og wikipedia.

Han har ikke lagt frem noen CV. Søk på navnet gir ingen treff i avisdatabasen Retriever. Søk på nettet viser at han vekselvis bruker navnene «Steinar», «Kim», og «Kim Steinar». Han er født i 1963, gift med Liv Beathe Hauger Kjærner-Strømberg, nyvalgt styremedlem i Demokratene. De bor på Kalbakken i Oslo, et rolig boligstrøk på med vertikaldelte leiligheter med hage.

Har han jobbet for Norsk Hydro? Når vi ringer, opplyser presseseksjonen at de ikke finner ham i personalregisteret, men heller ikke kan avvise at han har jobbet der.

 

Råflott selskap. Personer sentralt i Demokratene fikk gjennom vinteren inntrykk av at han hadde hatt viktige jobber i finans. «Jeg møtte VP og Chairmann for verdens største bank i 2007/2008 da jeg ble invitert til Bildenberg. Noe jeg takket nei til», forteller han informasjonsleder Kristian Kahrs på e-post 8. april. Han skriver at «jeg fikk ikke jobb i Lehmann Brothers, nettopp fordi jeg kom fra Norge, de mente Norge var ett av de mest korrupte samfunn innen finans- og børsverden».

På nettsamfunnet Linkedin står han oppført som «managing director» av firmaet «Internatioal management», altså uten «n», i Pennsylvania i USA. Et annet sted er han oppført som leder av selskapet «Norway enterprises» samme sted. Vi finner ingen nærmere omtale av selskapet.

I enhetsregisteret i Brønnøysund er han kun oppført som innehaver av selskapet MIN & DIN Eriksen, som driver med «Salg av barneutstyr/vogner til forhandlere», men aktiviteten synes minimal. Han er også oppført som deltager med fullt ansvar i campingplassen Sjølyst camping og friluftsliv ANS Frøya, som ble oppløst i 2008.

 

«Den nye Steinfeld». Overfor andre ledende Demokratene-politikere har han gitt inntrykk av å ha lang politisk erfaring. 1. april og dagene etter deltok han i en lang gruppesamtale på Facebook sammen med styremedlem Ellen Simonsen, informasjonsleder Kristian Kahrs og programkomitémedlem Erik Gifford. I tråden dukker det også opp en bruker med navn «Fredrik Williamsen», som på den tiden var aktiv i partiets debatter. Williamsen opplyser at han egentlig er en «anerkjent statsviter» som skriver under pseudonym, han har «vært i norsk fjernsyn mer enn du noen gang kan håpe på», og forteller at han «vet utmerket godt hvem Snoen, Toje og Lurås er. Vi omgås i akedemika.»

Det fremgår at Kjærner-Strømberg kjenner ham, han omtaler sågar Williamsen som «en av Norges fremste eksperter innen statsvitenskap. Han er jo kalt den nye Steinfeld».

Williamsen forteller på sin side imponerte styremedlemmer om Kjærner-Strømbergs bakgrunn: «Steinar var jo en tid gjesteforeleser UIO. I kvantitative lettelser» … «Steinar har jo erfaring fra Delsenatet i Pennsylvania som rådgiver. I senatshøringer til senator. Derfor ble han også invitert til UIO. Takket nei til stilling der» … «Han var en av førstekandidatene McCain som analytiker i demografisk segmentering. Utrolig nok takket han nei. Det foreligger artikkel på dette Capitol hill.»

Jeg er innstilt på å gjøre det jeg kan for å berge partiet, men vi går nedenom og hjem hvis vi skal ha en leder som ikke er ærlig.

Kristian Kahrs, informasjonsleder Demokratene

Opplysningene imponerer daværende nestleder Ellen Simonsen: «Jeg er gob smacked».

Williamsen fortsetter. Kjærner-Strømberg er «spesialist på hvordan treffe folks følelser i nære viktige saker», forteller han. «Da han kom til Norge i 2010 oppsøkte han UIO for å finne jobb. Han ble først gjesteforeleser og da man skulle skjekke han «credentials» så kom alt dette fram. Han var først gjesteforeleser på lavere grad i sosøk. Så ble han tilbudt jobb som fast foreleser i amerikansk politikk m.m. Da sa han nei. Fikk da jobb i GS».

GS må i sammenhengen tolkes som Goldman Sachs.

Kjærner-Strømberg benekter ikke fremstillingen, men er flattert: «Dette var voldsomt. Foretrekker litt mer anonymitet.» «Forøvrig var McCain ikke my cup of tea. Det var årsaken. For liberal.»

 

Lite som underbygger. Har Kjærner-Strømberg vært gjesteforeleser ved Universitetet i Oslo? Fra universitetet får vi vite at en Kim Steinar Eriksen, født på samme dato, fikk utbetalt noe lønn i 2005/06. Har han skiftet navn? Søk på nettet bekrefter dette, men heller ikke Kim Steinar Eriksen er særlig omtalt, selv om han i 1984 var medlem av sjakklubben Stjernen, og ble nummer 27 i Tjalves klubbmesterskap i 3-kamp i 1979.

Har han jobbet for Goldman Sachs? Før landsmøtet tok hans rival i kampen om ledervervet, Kristian Kahrs, kontakt med Goldman Sachs i USA for å høre om de kjente til navnet. Svaret var negativt. Da Kahrs konfronterte Kjærner-Strømberg med dette, svarte han: «Personalia utleveres ikke, heller ikke ansettelsesforhold … til private. Det er det god policy på, så at du får et slikt svar er derfor HELT naturlig … Nå er det også slik at jeg er fristilt etter eget ønske fra 2015.»

Han avkreftet ikke historien om at han hadde jobbet der.

Hvem er så «Fredrik Williamsen», statsviteren med de imponerende opplysningene om Kjærner-Strømberg?

Navnet finnes ikke, det er et pseudonym. Det eneste vi vet om «Williamsen», er ip-adressen han brukte på bloggen. Den er identisk med Kjærner-Strømbergs egen.

 

Hvor er Fredrik Williamsen? Ifølge Facebook-siden er han født i 1968 og fra Stavern. Før partiledervalget skrøt han uhemmet av partikandidat Kjærner-Strømberg. Da det kom frem at han skrev fra samme ip-adresse som Kjærner-Strømberg selv, forsvant han fra alle debatter. Faksimile: Facebook

Simonsens undersøkelser. Hvordan vet vi dette? 9. april sendte Jan Simonsen, sentralstyremedlem i Demokratene, en e-post til flere i partiets styre. Han hadde undersøkt bloggen sin, frie-ytringer.com, og sett at fire av debattantene skrev fra samme ip-adresse: «Fredrik Williamsen», «Anonym Holy Man», «Rasende mann» og «Frihetskjemper». Han la også ved innlegg fra disse personene som han hadde slettet. Blant innleggene var insinuasjoner mot flere av lederkandidatene på det kommende landsmøtet.

Kristian Kahrs ble feilaktig knyttet til en SS-dømt nazist. Max Hermansen skulle ha «ett etternavn behørig nevnt i «Liste nr 1 over mistenkte for grovere arter for landsvik». «Er det det man ønsker», skrev Fredrik Williamsen på bloggen, «angripe kvinner og eldre som er lovlig valgt av sine lag? Dette er virkeligheten. Nå oppfordres det til vold.»

Enkelte av meldingene ble oppfattet som truende. Delegater ble frarådet å komme på landsmøtet: «Forøvrig de som reiser: De blir avvist i døra med det som står på Demokratene.no.» Også Jan Simonsen fikk gjennomgå: «Mannen bør få fyken», «Jan Simonsen har en historie, og den er ikke helt A4.»

 

Kan noen ha jukset? Morgenbladet har sett innleggene fra «Fredrik Williamsen», «Anonym Holy Man», «Rasende mann» og «Frihetskjemper». Innleggene er lagt inn på Jan Simonsens blogg. Det er teknisk mulig å forandre disse ip-adressene i utskrift, men Simonsen avviser at dette har skjedd: «bare jeg har tilgang til det».

Kristian Kahrs sier at han for å avvise denne muligheten «personlig kopierte kommentarene fra Jan Simonsens PC». «Jeg vil totalt utelukke at Jan Simonsen har teknisk kompetanse til å gjøre noe slikt.»

Den aktuelle ip-adressen er en privat kundeadresse levert av Canal Digital i Oslo. Den er identisk med den Kjærner-Strømberg i flere måneder sendte e-post fra. Vi har de siste dagene sett over et stort antall e-poster sendt fra Kjærner-Strømberg, samt kommentarer fra Kjærner-Strømberg på nettstedet discqus.net. Alle stammer fra denne ip-adressen.

 

Konfrontasjonen. Før landsmøtet ble Kjærner-Strømberg gjort oppmerksom på de fire debattantene som delte ip-adresse. I en fellesmail til flere i partiledelsen, ble det diskutert hvor de stammet fra, og Groruddalen ble nevnt. Kjærner-Strømberg svarte:

«Blir jo Nervøs her. De fleste som i mitt lag er jo her i dalen. Min Ip adresse er 185.125.168.28. Jeg sjekket akkurat nå.»

Denne e-posten ble sendt fra en ip-adresse som Kjærner-Strømberg ikke hadde benyttet i den tidligere korrespondansen. Den tilhører Terrahost, en tilbyder av virtuelle private servere (VPS) for 99 kr/mnd. Kjærner-Strømberg hadde nå altså tatt i bruk et «virtuelt privat nettverk», en tjeneste som ofte brukes for å skjule en ip-adresse eller lokalisering av den.

Senere skriver Kjærner-Strømberg videre: «Vi brukte Canal Digital her før men borettslaget endret leverandør. Nå er jo dalen her svær. Så det kan jo være ‘hvem som helst’.»

Morgenbladet har fått bekreftet at dette er usant. Canal Digital er fortsatt leverandør i det aktuelle borettslaget.

 

Simonsens forklaring. Jan Simonsen har i flere år vært sentral i Demokratene, inntil landsmøtet som sentralstyremedlem.

– Jeg er ikke lenger medlem av Demokratene. Syntes det ble for mye rot. Men jeg har et godt forhold til partiet, sier han.

Han vil ikke kommentere opplysningene om den nye lederen. Konfrontert med egne uttalelser på bloggen om at anonyme angrep før landsmøtet «kom fra helt sentrale personer i Oslo-laget til Demokratene» og «samme IP-adresse som tidligere var benyttet av den nye lederen og hans ektefelle», moderer Simonsen seg:

– Det siste avsnittet er nok upresist, etter hva jeg senere har fått vite om IP-adressenes nøyaktighet. Det ble brukt samme IP-adresse, men det er dermed ikke sagt at avsenderen var den nye lederen eller hans kone slik jeg sterkt insinuerer i dette avsnittet. Det kan så vidt jeg har forstått være et medlem av Demokratene som bor i samme nabolag.

Dette er feil. Hver husstand som kobler til sin Canal Digital-ruter får tildelt en egen ip-adresse. Den deles ikke av et helt nabolag. Men ruteren kan riktignok være tilkoblet et trådløst nettverk. Teoretisk kan dermed «Fredrik Williamsen», «Anonym Holy Man», «Rasende mann», og «Frihetskjemper» ha stått utenfor Kjærner-Strømbergs hus og hacket seg inn på nettverket, men de må da ha gjort det hver eneste gang de har skrevet en kommentar. Altså svært ofte.

Kristian Kahrs forteller at hans blogginnlegg og passordadgang hos Demokratene nå er slettet.

– Jeg er innstilt på å gjøre det jeg kan for å berge partiet, men vi går nedenom og hjem hvis vi skal ha en leder som ikke er ærlig med den han er, sier han.

 

Ingen åpnet. Morgenbladet har de siste dagene gjort en rekke forsøk på å få Kjærner-Strømberg i tale. Han svarte først på sms: «Hei, jeg er opptatt denne uken og neste. Hvis du derimot kan sende meg spm.stillingene pr email så skal svare så raskt som overhodet mulig». Siden har han ikke svart på våre henvendelser på telefon, facebook eller e-post.

Onsdag morgen dro vi til Kjærner-Strømbergs leilighet for å banke på, men han ville ikke åpne. Da vi reiste fra stedet, så vi ham imidlertid kikke raskt ut av vinduet fra andre etasje, før han ved synet av journalist og fotograf raskt trakk seg vekk.

Onsdag kveld reiste vi opp til ham på ny. Han ville fortsatt ikke slippe oss inn, men gjennom et vindu på baksiden av huset kunne han observeres mens han vandret hvileløst rundt i leiligheten og snakket i telefonen.

Annonse