Annonse
00:00 - 15. april 2016

Kommunekart og terreng

Blir kommunereformen for mye av et kaos, må Stortinget rydde opp om noen år, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Rundt 85 prosent av landets kommuner er nå i full gang med å diskutere sammenslåing. Enten utreder de fusjon, de er allerede i forhandlinger, eller de har inngått intensjonsavtale. Det kan se ut som om regjeringen har kjempesuksess med det som ifølge Erna Solberg er det aller viktigste prosjektet i denne stortingsperioden – nemlig å få større kommuner.

Men – det er for tidlig å konkludere. Ifølge Kommunal Rapports ukentlige oppsummering av reformprosessene er det bare 11 av landets 428 kommuner som allerede har sendt inn søknad om å slå seg sammen. Prosessene som pågår i kommunene nå, er vanskelig å forutsi. Blant annet skal det avholdes folkeavstemning i flere enn 150 kommuner.

Inntil i fjor kunne man med stor sikkerhet fastslå at det å spørre velgerne til råds var ensbetydende med å be om et nei. Det ville alltid være flertall mot sammenslåing i minst én av de de aktuelle kommunene. Nå er mye annerledes. I årets og fjorårets avstemninger er det blitt langt flere ja- enn nei-flertall. I tillegg er flere lokalpolitikere enn før innstilt på å overkjøre knappe nei-flertall.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse