00:01 - 08. april 2016

Bjørnedyr finnes, altså

Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix

Forrige avis kom ut 1. april, og det er bare å vedkjenne: Det er selvsagt bare tull at bjørnedyr bare er tull. Bjørnedyr finnes, de overlever alt mulig, og de ser ut som støvsugerposer. Påstanden om at de har lånt en seksdel av arvematerialet sitt fra andre dyr, har imidlertid fått seg enda et skudd for baugen. Nyheten skapte stor oppstandelse før jul, men skotske forskere mente resultatet skyldtes at forskerne hadde blandet sammen bjørnedyr-DNA med DNA fra noen bakterier som havnet i petriskålen ved et uhell. Skottenes arbeid er nå fagfellevurdert og publisert i tidsskriftet PNAS, og viser altså at bjørnedyr bare har lånt mindre enn én prosent av genene sine. Dermed er mysteriet med bjørnedyrets hardførhet like mystisk som da bjørnedyrfascinasjonen startet i herværende avis. Det er håpløst, og vi gir oss ikke.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

NFFOs forvaltning av Det faglitterære fond er det mest sentrale virkemiddelet som sikrer at akademiske fagbøker finnes på norsk.
«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»