Annonse
00:00 - 04. mars 2016

Motgangens muligheter

Regjeringens penge­knipe kan gi en god budsjettprosess, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Mandag samles regjeringen på Hurdalsjøen hotell for å starte arbeidet med neste års statsbudsjett. Da kommer finansminister Siv Jensen og hennes folk til å fortelle statsrådene at de har mindre økonomisk handlingsrom enn før. Én ting er at oljeinntektene blir lavere og at utgiftene øker med arbeidsledigheten og antallet flyktninger som skal tas imot og bosettes. Noe annet er at regjeringen ikke har finansiert alle tiltakene som allerede er vedtatt.

Det beste eksemplet er vedtaket fra i høst om å øke pensjonen til gifte og samboende. Fremskrittspartiet tvang det igjennom. Først innad i regjeringen i august i fjor, så i forhandlingene med samarbeidspartiene i oktober. Men de andre partiene hadde ikke penger til det rådyre tiltaket, derfor gjorde de det gjeldende fra 1. september og satte av 900 millioner kroner på utgiftssiden. Neste år, og i årene deretter, koster tiltaket 2,7 milliarder. Det betyr at regjeringen i årets budsjettarbeid må regne med å bruke nesten to milliarder kroner på et budsjett-tiltak som Frp innkasserte den politiske gevinsten for i fjor. Velgerne glemmer fort, og det er liten grunn til å tro at Frp vil få velgere høsten 2017 på et vedtak som ble fattet to år i forveien. SV erfarte dette til fulle da de fikk gjennomslag for barnehagesatsningen ganske tidlig i den rødgrønne regjeringsperioden. Velgerne tok veldig fort full barnehagedekning for gitt, og de lot stemmegivningen bestemmes av andre saker.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse