Annonse
00:00 - 18. mars 2016

Maria Reinertsen om snikøkonomisering

Slutt å tenke med hjertet og lommeboken, bruk heller hodet, skriver Maria Berg Reinertsen.

Annonse

En venninne av meg tror det er fordi jeg er økonom at jeg har en så kynisk tilnærming til (andres) kjærlighetsaffærer. Selv mener jeg det er overdreven lesning av Jane Austens romaner som har skylden når jeg alltid holder muligheten åpen for at den elskede kan være et svin. Uansett er det liten tvil om at nærkontakt med økonomifaget kan påvirke vår vurderingsevne. Empirisk eksempel: Jo lenger studenter studerer økonomi, jo større sannsynlighet er det for at de velger den egoistiske løsningen i spillteoretiske forsknings­prosjekter.

Det er flere enn studentene som preges av denne snikøkonomiseringen: I dag blir alt fra livsforlengende kreftbehandling til asylinnvilgelser med største selvfølgelighet underlagt en kostnad-nytte-analyse. Mens fagfolk fra havforskere til helsesøstre kappes om hvem som føler seg mest oversett i beslutningsprosessene, opplever jeg som økonom det motsatte. En ubehagelig følelse av at økonomifagets verktøy ikke bare brukes til å besvare spørsmålet «har vi råd, eller hvordan skal vi innrette oss for å få råd?» Men også i økende grad spørsmålet «er det verdt det?»

Annonse