00:00 - 11. mars 2016

Kvinnefagfellen

Fremtidens ­feminister må ikke bare kjempe en kjønnskamp, men en ­klassekamp, skriver Anna B. Jenssen.

Hvem tjener mest? En jurist eller en sykepleier? En frisør eller en elektriker? Og lønner det seg i det hele tatt å ta høyere ut­danning?

Svaret på det siste spørsmålet er selvsagt et rungende ja. Ikke bare tjener folk med fem års utdanning etter videregående 55 prosent mer enn dem uten – når de er 40 år. De blir også sjeldnere uføre, lever lenger, skiller seg mindre. Det vet de aller fleste. Også femtenåringer.

Det mange norske femtenåringer derimot ikke vet, er at en jurist tjener 90 prosent mer enn en sykepleier når de begge er blitt 40 år. Eller at en 40 år gammel elektriker tjener 45 prosent mer enn en frisør på samme alder. Og likevel er det som femtenåringer, det siste året på ungdomsskolen, at de aller fleste gjør dette valget: Skal de velge yrkesfag eller studiespesialisering på videregående? En skjebnesvanger beslutning, tatt helt i blinde. Det viser undersøkelser en gruppe forskere ved Norges Handelshøyskole har gjennomført.

Annonse