00:00 - 01. april 2016

Kunsten å lande på bena

Håp og aktivisme ble avløst av arrestasjoner, kupp og kollaps. De siste årene har livet til nettaktivisten Iyad El-Baghdadi gått parallelt med revolusjonene han har kjempet for. Men han tror på en ny vår.

Et slags hjemland: Den arabiske våren har tatt Iyad El-Baghdadi fra migrantstatus i De forente arabiske emirater, via deportert i Malaysia, til en tilværelse som politisk flyktning i Norge. Men han kaller seg «innfødt på Twitter», det er de sosiale mediene som er aktivistens kamparena – og de ble også redningen da den virkelige verden fikk problemer med hans forsvar for demokratiet.

I påsken rammet terroren på ny. 35 mennesker ble drept og flere hundre såret da to selvmordsangrep rystet Belgias hovedstad Brussel. De mistenkte terroristene er igjen, som i Paris i november, statsborgere i landet de angrep.

«Radikalisering er nesten ikke-eksisterende blant førstegenerasjonsinnvandrere; det er verdt å spørre seg hvorfor det florerer i andre generasjon.» Det er Iyad El-Baghdadi som skriver på Twitter, og fortsetter en halvtime senere: «Tema som slår meg hver gang jeg undersøker dette: Identitet, mening, formål, tilhørighet. Men identitet fremfor alt.»

Dermed har han plutselig flere hundre nye tilhørere på det sosiale mediet.

Annonse