00:00 - 18. mars 2016

Ikke kokkeape, men bankeape

Morgenbladet skrev nylig om «catching fire»-teorien, som sier at vi mennesker utviklet store hjerner fordi vi begynte å tilberede maten vår og dermed enklere kunne ta til oss mer næring. En ny studie i Nature gir teorien et lett uappetittlig skudd for baugen: Forskere fra Yale-universitetet i USA serverte testdeltagere rotgrønnsaker og geitekjøtt, enten rått og oppskåret, rått og banket med en primitiv steinalderhammer, eller stekt og kokt. Etter å ha studert en hel masse tygging, mener forskerne kokkelering slett ikke har vært nødvendig for at hjernene våre skulle vokse. Banking reduserte tyggemotstanden i maten nok til at kjeven over tid kunne krympe, tarmen likeså, og hjernen dermed vokse. Siste ord er forøvrig helt sikkert ikke sagt.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse