Annonse
00:00 - 04. mars 2016

Forførerens triumf

Donald Trumps opptur er dømt til å ende i et dramatisk fall.

Tiltrekker seg ny velgere: Ifølge USAs fremste tallknusere skal det et lite mirakel til dersom Donald Trump ikke står igjen med flest delegater når primærvalgene er over. Politisk er profilen hans ganske lik den vi finner hos europeiske høyrepopulister. Foto: Mark Wallheiser / Getty Images
Annonse

I 1935 ga den nobelprisvinnende forfatteren Sinclair Lewis ut den satiriske romanen It Can’t Happen Here. I boken møter vi den populistiske og maktsyke senatoren Berzelius «Buzz» Windrip, som vinner presidentvalget i 1936 ved hjelp av en patriotisk suppe bestående av løfter om å gjøre USA stort igjen, kombinert med en garanti for at alle amerikanere skal ha en inntekt på minst 5000 dollar i året. Etter valget gjennomfører Windrip et statskupp ved hjelp av en nådeløs paramilitær styrke etter modell fra Hitlers SS. Lewis skrev at å tolerere demagogi er «som å spille volleyball med politisk dynamitt».

 

Boken var ment som en advarsel mot demagogene som herjet i USA i mellomkrigstiden. En av de fremste var den katolske pastoren Father Coughlin, som hver uke samlet 27 millioner av en befolkning på 127 millioner til sitt radioshow der han advarte mot hvordan landet var i ferd med å bli overtatt av jøder og kommunister. I Sørstatene ble guvernøren Huey Long landskjent for sin kombinasjon av venstrepopulisme og rene mafiametoder, der han lovet befolkningen å «share the wealth».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En halv liter melk, to små kavringer eller to knekkebrød med margarin og mysost, kneippbrød med margarin og mysost, et halvt eple eller en halv appelsin – eller hundre gram gulrot…»