00:00 - 04. mars 2016

Fanatisk interessert

Professor Bernt Hagtvet er kjent for sterke oppgjør og brennende engasjement. Men politisk foretrekker han demokratiets lavtblussende temperament.

Jubilant: Bernt Hagtvet tilhører en generasjon som har dominert norsk offentlighet i snart femti år. 5. mars fyller han 70 år.

Bernt Hagtvet, professor – snart emeritus – i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, forfatter, samfunnsdebattant, antologiredaktør og mye mer, fyller 70 år 5. mars. Han vil helst ikke snakke om det. Men lar seg overtale. Tross alt er jubileet en mulighet til å snakke om ting han brenner for.

Det brennende engasjementet er velkjent, både blant venner og motstandere: Alltid for demokratiet, mot totalitarisme i nyere historie og vår egen tid. Og ikke minst er han kjent for å nekte å akseptere at de innflytelsesrike og mektige skal få lov til å glemme sin totalitære fortid. Gjennom flere tiår har han gått til dette arbeidet med stor glede:

– Det er en fornøyelse. Noe av det viktigste jeg har gjort, er å ta rotta på ml-erne.

Annonse