Annonse
00:00 - 11. mars 2016

EUs djevelpakt

Annonse

Tanken bak er kanskje god. Gjennom en avtale med Tyrkia ønsker EU-landenes ledere å stanse menneskesmuglere som tjener millioner på å sende desperate mennesker til havs. Og skape et system som ikke premierer de få som legger ut på denne ferden, og etterlater millioner av andre i stikken. For å få til dette, er EU i ferd med å inngå en avtale som sender Europa på vei mot en moralsk avgrunn.

Mandag møtte Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu ledere fra EUs medlemsland i Brussel. Sammen med Tysklands og Nederlands statsminister klekket han ut et forslag som ifølge rapportene overrasket de andre EU-lederne, men raskt ble omfavnet av flere: Tyrkia skal ta tilbake alle flyktninger og migranter som tar seg over til Hellas, mot at EU til gjengjeld tar imot én syrisk flyktning for hver syrer som returneres. Avtalen skal nå diskuteres videre frem til et EU-toppmøte førstkommende torsdag.

Ved første øyekast virker avtalen tilforlatelig. Men den kan gi perverse resultater. For Tyrkia vil det logiske være å slippe flest mulig i båter over til Hellas. Det vil gjøre at EU henter flere fra Tyrkia etterpå. EU vil på sin side begrense antallet ved at båtflyktningene som returneres, settes bakerst i køen når kvoteflyktningene plukkes ut. For flyktningene vil dette skape en umulig situasjon: Skal noen komme seg til Europa i det hele tatt, er de avhengige at andre ofrer sin egen mulighet, og samtidig setter liv og penger på spill.

Europa «stirrer inn i en moralsk avgrunn», sier John Dalhuisen, Europa-direktør i Amnesty International, til The Guardian. Det har han rett i. Avtalen opphever i praksis asylinstituttet ved å sende alle asylsøkere automatisk tilbake til Tyrkia uten garantier for hva som skjer med dem. Den fratar alle andre enn syrere mulighet til å søke asyl. Og den setter desperate mennesker opp mot hverandre.

I tillegg kommer alle de praktiske innvendingene: EU-landene har allerede vedtatt å fordele 160 000 av asylsøkerne som har ankommet Hellas og Italia seg imellom. Så langt er bare 880 fordelt. Hva tilsier at løftene følges opp denne gang? Og de titusener som allerede er i Hellas, og de titusener som vil komme før avtalen trer i kraft, vil bli etterlatt der med piggtrådgjerder på alle kanter.

Og på toppen av dette: Tyrkia skal som en del av avtalen få doblet den økonomiske støtten fra EU, forhandlingene om EU-medlemskap skal fremskyndes og tyrkere skal få reise visumfritt til EU innen 1. juni. Dermed serveres president Erdogan en gedigen politisk seier, på et tidspunkt der hans regime er blitt åpenlyst autoritært og udemokratisk. Og kritikken mot Erdogans overgrep mot media og opposisjon tones ned.

Det finnes alternativer til alt dette. For eksempel ved å følge opp forslagene FNs høykommissær for flyktninger presenterte foran EU/Tyrkia-møtet mandag: Gi de syriske flyktningene i Tyrkia en reell mulighet til å komme seg til Europa, både ved å øke flyktningkvotene og ved å bruke ordninger som studentstipend, arbeidsinnvandring og familiegjenforeninger. Antallet må være stort, og koblet til antallet som legger ut i båt.

Om flere ser en reell mulighet til et bedre liv, enten ved å komme seg ut av leirene på trygt og lovlig vis, eller ved at levevilkårene som flyktning i Tyrkia bedres kraftig, er det mulig å dempe smuglernettverkenes makt. Denne jobben bør drives gjennom FN, ikke gjennom en djevelpakt med Tyrkia.

IAI

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse