00:00 - 11. mars 2016

«En tapt generasjon»

Også Finlands universiteter må kutte drastisk, mens Sverige satser friskt. Et paradoks, mener svensk ekspert.

Kutt: Mens danske (bildet) og finske studenter opplever store nedskjæringer, øker bevilgningene til universitet og høyskoler i Sverige. Foto: Sofie Amalie Klougart

– Min største frykt er at vi om tyve år har en tapt generasjon av unge som ikke våget satse på en akademisk løpebane på grunn av vanskelighetene vi har nå.

Thomas Wilhelmsson har harde dager som kansler ved Helsinki universitet. I Finland har bunnen mer eller mindre falt ut av statsfinansene, Nokia er historie, og landet sliter med å oppfylle eurosonens forpliktelser om budsjettbalanse. Dermed må finsk høyere utdanning spare 600 millioner euro, 5,6 milliarder kroner, i den neste regjeringsperioden.

I Helsinki ble det forrige uke klart hva det betyr i praksis: 100 millioner euro mindre å rutte med i året, som tilsvarer en 20 prosent nedgang i tilskuddet fra staten. Tusen må ansatte ut – halvparten av dem sies opp, forteller Wilhelmsson.

Annonse