Annonse
00:00 - 11. mars 2016

Dobbel overkjøring

Stortinget ­tvinger Høyre til en pinlig retrett, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Da sykehusminister Bent Høie var i opposisjon, var han en krass kritiker av Arbeiderpartiets bruk av helseforetakene. Han mente at Ap skjøv foretakenes byråkrater og styremedlemmer foran seg slik at partiet slapp å ta ansvar for nedleggelse av lokalsykehus, fødeavdelinger og akuttfunksjoner. Høie lovet at han, om han ble statsråd, skulle sørge for at de folkevalgte tok tilbake ansvaret for fremtidens sykehusstruktur. De som ville protestere mot nedleggelse eller utarming av et lokalsykehus, skulle i det minste vite hvem som hadde ansvaret. Demonstrasjonstogene skulle gå til Stortinget.

 

Førstkommende torsdag burde være dagen for demonstrasjoner. Da skal Stortinget vedta planen for fremtidens sykehusstruktur – en plan som så sent som i november så ut til å inneholde en dødsdom over akuttkirurgien ved fem små lokalsykehus. Men det var da. Motstanden i Stortinget og i de berørte områdene, har vært så stor at regjeringspartiene har kjørt over sin egen minister. Budskapet nå er at alle lokalsykehus er reddet. Bent Høie fikk ikke gjennomslag for sitt forsøk på å la sykehusets befolkningsgrunnlag være avgjørende for hva slags funksjoner det skal ha.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse