00:00 - 04. mars 2016

De små skritts revolusjon

Helt uten hjelp fra vestlige bedrevitere, reformerer den islamske republikken seg selv.

Høy deltagelse: 62 prosent av iranske velgere deltok i valget 26. februar, her står flere i kø i byen Qom, et viktig lærested for islam. Bare rundt 20 kvinner ble valgt inn i det 290 seter store parlamentet. Foto: Ahmad Halabisaz/Xinhua/Sipa USA

Valget i Iran fredag 26. februar var en triumf for president Hassan Rouhani og hans mange reformvennlige støttespillere. Et reaksjonært parlament som motarbeidet moderniseringen av Iran, blir nå erstattet av en forsamling der setene blir fordelt omtrent likt mellom konservative, reformister og uavhengige. Det har skjedd til tross for at det mektige Vokterrådet nektet mange reformister å stille til valg. Nå kan Rouhani lettere få flertall for reformer han helt åpenbart ønsker seg.

Ved siden av parlamentsvalget var det valg på de 88 medlemmene av Ekspertforsamlingen, hvis viktigste oppgave er å utpeke og overvåke landets øverste leder, som nå er den 76 år gamle Ali Khamenei. Siden øverste leder er langt mektigere enn enhver iransk president, er sammensettingen av denne forsamlingen ekstra interessant. Også der triumferte reformistene. Velkjente hardlinere, inkludert forsamlingens president Mohammad Yazdi, ble ikke gjenvalgt. Og Ahmad Jannati, som leder Vokterrådet, ble gjenvalgt med et nødskrik.

 

Annonse