00:00 - 11. mars 2016

Dagen vi alle ble japanere

Fredag 11. mars 2011 gikk kontinentalplatene opp i limingen. En halvtime senere kom katastrofen.

Etter katastrofen: Fem år etter jordskjelvet jobber ansatte ved Fukushima Daiichi med å sikre atomkraftverket. I dag vet vi at sikringen kan ta ytterligere 40 år. Foto: Christopher Furlong/Getty Images

For fem år siden rykket Stillehavsplaten nedover i Japangropen. Jordskjelvsbølger forplantet seg opp til havbunnen og inn mot land. Det fjerde største jordskjelvet i verden siden 1900, med en styrke på 9, var et faktum. Havbunnen forskjøv seg 20 meter vertikalt langs en sprekkesone rett over jordskjelvets sentrum. Høydeendringen gjorde at vannmassene trykket seg sammen. Et flodbølgevarsel ble sendt ut i Japan og til landene omkring Stillehavet.

34 minutter etter skjelvet begynte elvene i regionen rett vest for episenteret å oppføre seg merkelig. Akkurat da, langs en vei på en oppbygd elvebredd, gikk en person og filmet.

 

Annonse