00:00 - 18. mars 2016

Bak lukkede dører

Syv kandidater har meldt seg på i kampen om å bli FNs toppsjef. Den utvalgte blir neppe blant dem.

Foto: John Minchillo/AP Photo/ NTB Scanpix

FNs generalsekretær Ban Ki-moon går av ved nyttår, og kampen om å overta sørkoreanerens jobb har pågått i flere år. Foreløpig er det syv offisielle kandidater, men det er høyst tvilsomt at Bans etterfølger er blant dem.

Den heteste offisielle kandidaten er Bulgarias Irina Bo­kova, nå generaldirektør for Unesco, FNs organisasjon for utdannelse, forskning og kultur. Hennes viktigste fortrinn er at hun er kvinne og fra Øst-Europa. Ifølge FNs uskrevne lov om geografisk rotasjon av toppjobben, er det nå Øst-Europas tur. Og sterke krefter, blant annet i den amerikanske Kongressen, krever at det må bli en kvinne. Åtte menn har hittil hatt jobben, den første var norske Trygve Lie, som ble valgt med 46 mot tre stemmer av generalforsamlingen den 1. februar 1946.

Annonse