00:00 - 11. mars 2016

Århundrets valg

Vi kan ikke gamble med våre barns fremtid, sier David Cameron. Men er det han som har spilt for høyt?

Spiller høyt: Statsminister David Cameron har kunngjort folkeavstemning om EU-medlemskap 23. juni. Her kommer han til et EU-toppmøte i Brussel 18. februar. Foto: Dylan Martinez/Reuters/NTB Scanpix

Det er kaldt i London denne ettermiddagen, men den frityrstekte fisken er varm, og på statsminister David Camerons Facebook-side, som jeg sjekker mens jeg spiser, går det så hett for seg at det ser ut som om statsministeren har stukket hodet ned i den kokende oljen. Han har akkurat lagt ut en video av en tale som forklarer hvorfor det er så viktig at folk stemmer for fortsatt EU-medlemskap i avstemningen han har lagt til 23. juni. Responsen er, med noen unntak, ubarmhjertig hånlig.

«Hvis Cameron elsker Europa så mye, foreslår jeg at han flytter til Luxembourg», skriver én. «Vi bygget et helvetes imperium før EU lærte å knytte skolissene», skriver en annen. Og nummer tre? Nummer tre nevner krigen. Avisen Daily Mail var inne på det samme sporet et par dager tidligere: «WHO WILL SPEAK FOR ENGLAND?» spurte avisen over hele forsiden. Det er det samme spørsmålet den daværende statsminister Neville Chamberlain i sin tid fikk da han ikke var raskt nok ute med å erklære krig mot Tyskland.

Det er ikke så godt å si hvor representative slike kommentarer og overskrifter er. Det er enklere å slå fast at det var omtrent denne typen krakilsk motstand Cameron hadde håpet på da han våren 2014 bestemte seg for å love sine innbyggere en EU-avstemning. EU-spørsmålet har vært en forstyrrende faktor i det britiske konservative partiet i en årrekke, og ved å løse floken én gang for alle, håpet Cameron å få både folk i egne rekker og oppviglerne i det EU-demoniserende britiske uavhengighetspartiet Ukip til å sette seg rolig ned på plassene sine igjen.

Annonse