Annonse
00:00 - 05. februar 2016

Sten Inge Jørgensen om Brexit

Storbritannia er et større problem for EU enn motsatt, skriver Sten Inge Jørgensen.

Annonse

De siste årene har vi vært vant til å tenke på Hellas som unionens svakeste ledd: Først var det fellesvalutaen som var truet, og nå under flyktningkrisen er det Schengensamarbeidet. Hellas mistenkes for å være en upålitelig og potensielt farlig partner.

Men «Hellas-problemet» gjenspeiler først og fremst konstruksjonssvakheter i EU-systemet. Med en tettere finanspolitisk integrasjon, et sterkere felles grensevern og en samkjørt asylpolitikk kunne mye vært unngått.

Problemet med Storbritannia er av mer fundamental karakter, da landets politikerklasse har en grunnleggende skepsis til EU-prosjektet per definisjon. Hvis det var opp til London å designe EU på nytt, ville unionen strippes ned til et frihandelsområde uten andre ambisjoner enn å øke medlemslandenes BNP. Derfor har Storbritannia gang på gang blokkert, eller vannet ut, politiske integrasjonsprosesser.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse