00:00 - 05. februar 2016

Snerten med pisk

Regjeringen lykkes med sin ­finurlige blanding av toppstyring og frivillighet for å få til struktur­reformer, skriver Aslak Bonde.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var indignert da han i onsdagens spontanspørretime i Stortinget ble mistenkt for å true Høgskulen i Sogn og Fjordane med represalier, dersom den ikke slår seg sammen med andre. Det var Sps Liv Signe Navarsete som hevdet at denne ukens forhandlinger om sammenslåing av høyskolene i Bergen, Stord/Haugesund og Sogndal/Førde aller mest er motivert av ledelsens frykt for å bli motarbeidet av statlige myndigheter.

De tre valgte å stå alene i fjor – på et tidspunkt da andre høyskoler slo seg sammen. Men statsråden tok ikke et nei for et nei. Det ble startet nye lokale prosesser – noen steder ved at nye folk kom inn i ledelsen. I høst erfarte de tre alenegåerne at det ved tildelingen av nye stipendiatstillinger ble gitt relativt rundhåndet til høyskoler som hadde slått seg sammen, mens de ikke fikk noen. I Sogn og Fjordane sa ledelsen rett ut at den også frykter at sentrale myndigheter vil underkjenne nye masterstudier hvis skolen fortsetter å stå alene.

Annonse