Annonse
00:00 - 05. februar 2016

Sex og samfunn

Hvordan går det med kjærligheten i sjekkeappenes tidsalder? Forskere peker på potente kjønnsforskjeller.

Tinder og lengsel: De snakker om en frihet som gjør vondt, dagens sosiologer, når de skal beskrive romantikkens kår. I prosjektet Removed har Eric Pickersgill fotografert mennesker med telefonene sine og så fjernet dem i photoshop. Foto: Eric Pickersgill
Annonse

«Januarudsalg» proklamerer sjekketjenesten med store bokstaver på hjemmesiden sin. Og rett under, på skrikende, tilbudsgul bakgrunn: «Alt skal væk – prøv Dating.dk i januar for 1 kr.».

Naturligvis er det et forsøk på humor, men setningen sier likevel noe ganske treffende om kjærlighet slik vi praktiserer den i dag. I større grad enn noen gang før befinner vi oss på et fritt marked med en overflod av valgmuligheter, og svært få strukturelle, ensidig moralske begrensninger. Bekymrede stemmer spør om ikke de nye mobilsjekkeappene gjør oss mer overfladiske og ute av stand til å forplikte oss. Det fører helt naturlig videre til noen dypere spørsmål om selve kjærlighetens vesen og natur. For hvor formbar er denne størrelsen vi har med å gjøre? Er det slik, at de følelsene hver og en av oss opplever som en indre, fysiologisk nødvendighet, egentlig er forurenset av alskens historiske og kulturelle kontekster? Hvordan inngår den store kjærligheten i den større samfunnsmessige sammenhengen?

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse