00:00 - 19. februar 2016

Når det rabler for NRK

NRK-folk roper ulv støtt. Men denne gangen er det ulv, forsikrer både den ene og den andre. De har sett den, ja, de kjenner pusten. Men er det medieutviklingen eller den drivende nye nyhetsredaktøren som truer?

Dette er en drøftende reportasje. Vi drøfter oss vei gjennom hele huset på Marienlyst, inn fjernsynsresepsjonen og ut av radioresepsjonen, med en avstikker til styreleder Birger Magnus, og en telefon til NRK Nordland. Vi sender en snap for å oppnå kontakt med det aller nyeste, «NRKs Debattlabb», samt gjør et sveip gjennom den mystiske M-etasjen i et fåfengt forsøk på å finne en skikkelse fra før i tida, han som åpenbarte seg bare på fredager, og da med T-skjorten hvor det sto «Sug og svelg, god helg!». Satt han ikke i det sørøstre hjørnet, bak en jerndør? Altså i «M-etasjen» i Kringkastingshuset, den mystiske, statisk elektriske, mellom første og annen?

Det er gode grunner til å gjøre dette. Torsdag sto alle partier, bortsett fra Frp, samlet i Stortinget for å hegne om NRK. Lisensen skal omgjøres til en skatt. Alle skal være med på å betale så NRK får stabile inntekter. Forrige uke vedtok NRKs styre at bedriften skal se seg om etter nye lokaler. Og uken før sivet innhold fra interne e-poster ut, der fagforeningsleder Atle Bjurstrøm fikk høre fra ledelsen at hans innspill i den interne debatten om nedbemanning hadde en «problematisk form». 22 journalister skal ut bare fra nyhetsdivisjonen, inntil 100 millioner kroner skal spares. Det brummes på Marienlyst. Kvaliteten er truet.

Utgangspunktet er glad og fornøyd, vi er som nordmenn flest lykkelige over at vi har NRK, ja, vi betaler lisensen med ettertrykk. Men stadig oftere sitter vi som spørsmålstegn etter et nyhetsinnslag. Hva var det? Hva sa hun, hva mente han? Og hvorfor står han der i anorakken ute foran Telenor-bygget hele kvelden uten å få snakket med noen, i stedet for å tenke ut et manus som gjør at vi forstår siste runde i Vimpelcom-saken?

Annonse