00:00 - 19. februar 2016

Kunnskapsmennesket inntar Dovre

Med de nye fjellvettreglene inntar informasjonsalderen fjellheimen. Severin Suveren har gravd seg ned, for alltid.

På tide: – Etter 1950 har reglene vært mer eller mindre urørte. De sa for eksempel ingenting om snøskred og veivalg, sier Anne-Mari Planke, fagsjef for friluftsliv i Den Norske Turistforening.

– Anne-Mari Planke, du er fagsjef for friluftsliv i Den Norske Turistforening. Dere har sammen med blant andre Røde Kors, en skredekspert og eventyrer Cecilie Skog skrevet de nye fjellvettreglene. Hva er det som har endret seg i fjellheimen siden vi trenger nye regler? Jeg trodde fjellet var et sted hvor vi kunne unnslippe fremskrittets tjas og mas.

– Fjellet ligger der som det alltid har gjort. Forholdene varierer som de alltid har gjort. Været kommer like brått som det gjorde på 50-tallet. Men reglene skal være gode råd for nåtiden, ikke for 50- og 60-tallet. Det handler om at folk og kulturen, ikke fjellet, har endret seg. Det er blant annet flere mennesker i naturen. I 2015 var det nærmere én million flere folk ute enn året før.

– Så det er en massiv vekst?

Annonse