Annonse
00:00 - 19. februar 2016

Gudmund Skjeldal: Skikkeleg uskikkeleg ungdom

Ein skal vera glad dei unge legg seg i lenker, skriv ­Gudmund Skjeldal.

Annonse

Dei som meiner norsk ungdom er prektig og nesten som gamle haugianarar, bør dra til Førdefjorden. Der har Natur og Ungdom hindra prøveboringar på Engebøfjellet i snart tre veker. Dei lenkar seg til boremaskinane til dei blir skorne bort og bore vekk av politiet. Dei får bøter opp mot 12 000 kroner, og kven veit om dei har råd til det. Desse ungdomane er ikkje nøgde med det samfunnet dei skal ta over. Dei er villige til å risikera å aldri få visum til USA.

Regjeringa bestemte i fjor haust – før valkampen til og med – å gje gruveverksemda Nordic Mining løyve til å deponera enorme mengder stein og grus midt uti Førdefjorden. I fjellet finst mineralet rutil, som er per i dag eit verdfullt stoff i framstillinga av både fargestoff og protesar. Problemet er først og fremst kva ein skal gjera med det overskytande fjellet. Natur og Ungdom kallar det avfall. Kva skjer med livet i fjorden når fem millionar tonn stein og pukk og slam og borerestar skal ramla på plass i botnen av fjorden kvart år, og dette i femti år framover? Kva då med dei truga artane pigghå og blålange, og med dei vakre ørsmå kalkflagellatane? Førdefjorden er også definert som ein nasjonal laksefjord.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse