Annonse
00:00 - 12. februar 2016

Folkets Europa

Europa er i beit for gode ideer. Denne ukens forslag kom fra Berlin og Roma, det ene mer revolusjonært enn det andre.

Nye løsninger: 9. februar lanserte den tidligere greske finansministeren Yanis Varoufakis en ny venstreorientert bevegelse i Berlin. I forkant deltok han og kona, Danae Stratou (til høyre) på et møte i regi av protestbevegelsen Blockupy. Foto: Jorg Carstensen/dpa/NTB Scanpix
Annonse

Da presidenten for det italienske parlamentet, Laura Boldrini, entret podiet under en pressekonferanse i Roma tirsdag formiddag, bar hun en button på venstre jakkeslag egnet til å bringe frem forskrekket latter hos mange av hennes europeiske politikerkolleger. En ring av gule stjerner mot en blå bakgrunn, med tre bokstaver inne i sirkelen: USE. United States of Europe. Spådommene om Schengen-samarbeidets kollaps har overtatt for analysene om hvor raskt euroen kommer til å forsvinne, og britene lurer på om de ikke like gjerne skal melde seg ut av hele unionen. Men Boldrini er blant kontinentets mest idealistiske forkjempere for et tettere europeisk samarbeid. Mye tettere.

Boldrini sto bak lanseringen av et manifest for Europa i høst, som har fått støtte fra presidentene for elleve av EU-landenes nasjonalforsamlinger, deriblant den franske og den tyske. Hennes Europa-prosjekt er både velment og sympatisk. Hun har en idé om EU som et reisverk bygget rundt grunnleggende verdier, verdier som har gjort Europa til et forbilde i mange sammenhenger. Et Europa med sosiale rettigheter, et Europa der menneskerettigheter respekteres, et solidarisk Europa.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse