00:00 - 12. februar 2016

Det infernalske paradiset Mexico

Klisjeene om Mexico har lange tradisjoner, viser en avhandling om norske reiseskildringer.

– Du har undersøkt reiseskildringene til tre nordmenn som var i Mexico mellom 1905 og 1945. Hva skrev de?

– Jeg fant akkurat frem det beste eksempelet på myten om Mexico som noe barbarisk og himmelsk, som the infernal paradise: «Det er et helvete! Bare det at dette helvete er så ualmindelig vakkert, og det er det farlige. Man ødelegges uten å vite det selv … Og når man endelig vet det – så er det for sent – da kan man sitte her hele levetiden og forbanne dette helvete som lignet så på et paradis.»

– De resirkulerte kjente forestillinger om Mexico, skriver du: det pittoreske Mexico, det tropiske Mexico, banditt-Mexico, det ville Mexico, indianer-Mexico. Jeg har selv bodd og reist mye i Mexico. Det er jo sånn Mexico er?

Annonse