Annonse
00:00 - 12. februar 2016

Den umulige psykologen

Gjennom mer enn seksti år som psykolog har Jan Smedslund (86) sett vitenskapelige revolusjoner og terapeutiske trender komme og gå. Psykologien har feilet som vitenskap, mener professoren.

Psykolog mot strømmen: Jan Smedslund har omtalt seg selv som «radikal» og sine faglige standpunkter som «ekstreme». Siden 1970-tallet har han angrepet fagets grunnvoller med stadig nye artikler, og han gir seg ikke.
Annonse

«Vi har nå holdt på i hundre år. Psykologien har utviklet metoder og samlet inn data i enorme mengder. Hva er resultatet? Jo, det er sånne små signifikanter, funn som er litt bedre enn tilfeldighet.

Det sier psykolog Jan Smedslund, født 1929. Hans ferske artikkel «Why Psychology Cannot be an Empirical Science» utløste nylig en ivrig diskusjon blant en krets vitenskapsfolk på sosiale medier. «En utfordrende ny artikkel», fastslo den populære bloggeren «Neurosceptic», som omtalte artikkelen i et eget innlegg i januar.

– Hundre år, tusenvis av forskere, og det ble ikke noe særlig av det. Da må vi kanskje tenke over om vi kan ha hatt et dårlig prosjekt, fortsetter Smedslund.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse