00:00 - 05. februar 2016

Bistand som hjelper

Europas flyktningpolitikk «drysser velstand over de få, dreper tusener og ignorerer millioner». Dette skrev utviklingsforskeren Paul Collier i fjor sommer, i en tekst publisert blant annet i Morgenbladet. Det var en hard dom. Men den var ikke så drøy som den kanskje høres ut. Bare mindretallet av Syrias flyktninger kommer seg til Europa. Underveis risikerer de livet og blakker seg på kriminelle smuglere. Tilbake sitter millioner av mennesker i og rundt Syria som får enda mindre hjelp etter hvert som hjelpebehovet vokser i Europa.

Denne erkjennelsen er nå i ferd med å bli til praktisk politikk. Torsdag var utsendinger fra 60 land samlet i London for å bla opp penger til å hjelpe syriske flyktninger. I fjor fikk FN bare inn rundt halvparten av de 7,2 milliarder dollarene organisasjonen ba om til å hjelpe flyktninger i Syria og nabolandene. Nå er målet 9 milliarder. Møtet var ikke over da dette ble skrevet. Men med én milliard fra Tyskland alene, virker det som pengestrømmer som monner nå kommer dit de trengs mest.

Enda viktigere enn summene, er hva pengene brukes til. Å skrive ut store sjekker til FNs hjelpeorganisasjoner hjelper lite, så lenge flyktningene blir boende i overfylte teltleire hvor de må leve på matrasjoner. Eller bor i små leiligheter i Istanbul, Beirut eller Amman, hvor barn og voksne jobber svart.

Annonse