Annonse
00:01 - 22. januar 2016

Universet vil aldri råtne

Kan universet råtne? Ny forskning fra fronten av fysikk gir et svar på dette litt forunderlige spørsmålet. Samtidig settes rammer for naturlover vi enda ikke har oppdaget.

Nøytrondetektor: I Gran Sasso Laboratoriet i Abruzzo i Italia har forskere lett etter den hypotetiske elektronråte. Her jobber en forsker med en nøytrondetektor. Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix
Annonse

La oss gjøre et råttent tankeeksperiment. Legg en banan på et bord. Etter hvert vil den løse seg opp i sine enkelte (litt gufne) bestanddeler. Den råtner.

Legg nå i stedet et fjell på en slette. For oss virker fjellet kanskje evigvarende, men geologene forteller oss at selv majestetiske steinhauger en dag vil forvitre og bli borte. Fjellet råtner det også. Det tar bare mye lenger tid enn for en banan.

Men hva så med de små bitene som bananen og fjellet råtner til? Molekylene, som alt i naturen rundt oss er satt sammen av? Mange av disse er imponerende bestandige, men vi kjenner kjemiske reaksjoner som kan rive de fleste i filler. Gitt nok tid vil selv molekylene råtne. Da sitter vi igjen med enkeltbiter av grunnstoffene: Atomer. Navnet til tross (atom betyr «udelelig») er atomer hverken udelelige eller uforanderlige. Radioaktivitet er intet annet enn et atom som blir til et annet, en slags mini-versjon av den råtnende bananen.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse