00:01 - 15. januar 2016

Tyskland etter Köln

Da flyktningkrisen var på sitt aller vanskeligste, ble den plutselig enda verre.

Tilspisset: Ebrahim Aalipour (28) fra iran, Amir Zafahsade (17) og Mahdi Zafahsade (17) fra Afghanistan ser på at innvandringsfiendtlige Pegida demonstrerer i Duisburg, 11. januar. Foto: Fredrik Solstad/VG/NTB Scanpix

En gjeng asylsøkere delte ut blomster til kvinnelige forbipasserende ved Berlins Hauptbahnhof sist helg. De ville vise avstandstaken fra overgrepene på nyttårsaften i Köln, hvor hundrevis av kvinner ble antastet av en utenlandsk mobb hvorav flere var flyktninger. Markeringen var også et uttrykk for takknemlighet til tyskerne, som har tatt imot dem med åpne armer. Men dramaet i Köln har gjort så sterkt inntrykk på folk flest, at det forsonende opptrinnet fikk et preg av tristesse.

Mens flyktningstrømmen til de skandinaviske landene er blitt kraftig redusert etter politiske innstramminger og grensekontroll, har Tyskland tatt imot nesten 3000 flyktninger per dag så langt i 2016. Folks uro for at de skal bli Europas siste land som stenger grensene, var utbredt lenge før den famøse nyttårsaftenen i Köln. Nå kappes tyske politikere om å forsikre at urettmessige asylsøkere og ugjerningsmenn raskt skal sendes ut av landet.

Annonse