Annonse
00:00 - 08. januar 2016

Terrorforskningens gudfar

I tre tiår har Gilles Kepel advart mot radikal islam i Frankrike. Nå frykter han at politikerne nok en gang velger feil medisin for å bekjempe hjemmeavlet terror.

Aktuell forfatter: Franske Gilles Kepel regnes som en av verdens fremste eksperter på islamisme og jihadisme. Hans siste bok om fransk jihadisme kom ut før jul. Han redigerte inn hendelsene 13. november før boken gikk i trykken. Foto: Martin Lehman/POLFOTO 
Annonse

147 mennesker ble drept i terrorangrep i Paris i fjor. Mens franskmennene torsdag markerte ettårsdagen for angrepene mot satireavisen Charlie Hebdo og en jødisk butikk, ble en mann skutt av politiet da han prøvde å ta seg inn på en politistasjon med kniv og et falskt bombebelte.

Debatten går om hva som skjedde i fjor og om hva som truer i 2016. Sentralt i diskusjonen står Gilles Kepel, professor ved den prestisjetunge institusjonen Sciences Po og Frankrikes fremste ekspert på radikal islamisme. Han mener et nytt angrep kan koste jihadistene mer enn det vil tjene deres sak.

– Terrorens politiske økonomi er å lamslå motstanderen og å skaffe seg nye sympatisører. Det mislyktes de med 13. november. Angrepene skapte ikke frykt, og de førte ikke til økt støtte til jihadistenes sak, sier Kepel.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse