Annonse
00:00 - 29. januar 2016

Striden om tiden

Ikke alle tror den første kokken levde allerede for halvannen million år siden.

Annonse

– Kokkelering er nok en del av det. Det har gått trinnvis, og vært mange skritt på veien, men steking av mat er en av de tingene som virkelig tippet oss fra menneskeaktig til menneske, mener Torfinn Ørmen, førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus og forfatter av boken «Historien om oss», som presenterer menneskets utviklingshistorie – så langt vi kjenner den.

Studiet av menneskets opprinnelse er del av det større forskningsfeltet som kalles human uniqueness theory – forskernes evinnelige forsøk på å finne ut av hva vi egentlig er, til forskjell fra alle andre arter, nålevende som utdødde. Men det finnes ingen allment akseptert definisjon på når vi går fra «mesteparten ape» til «for det meste menneske».

– Jeg vet ikke hvor man skal sette den grensen. Ved vår art, Homo sapiens? Eller ved storhjernet Homo? Eller ved starten av slekten Homo, eller kanskje ved tobenthet – selv om det siste kanskje ikke er så produktivt, sier Ørmen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse