Annonse
00:00 - 29. januar 2016

Redd avlingen med bjørnedyrglass

Annonse

Etter ukevis med bjørnedyrfascinasjon kom endelig et svar på hvorfor alle bryr seg så innmari om bjørnedyr (utenom det åpenbare). Forskere i USA har nemlig funnet ut at bjørnedyr som blir utsatt for uttørking, lager en spesiell type glassaktige molekyler. De pakker seg rundt organer og andre ting i dyrets indre, og det hindrer at organene blir ødelagt. Forskerne har også funnet genet som styrer molekyllagingen, så tanken er: Putt et slikt gen inn i for eksempel hvete eller mais – og vips, så har du en plante som tåler tørke. De første forsøkene med gjær og bakterier er lovende, melder forskerne.

Tilbake i fascinasjonshjørnet kan vi merke oss at bjørnedyr som hadde fått deaktivert bioglassgenet, likevel overlevde i ekstrem kulde. «Interessant nok ser ikke genet ut til å være essensielt for generell overlevelse», skriver forskerne. Bjørnedyrets hemmeligheter er tydeligvis uutømmelige.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 40 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«Aldri før er det blitt så mange nye milliardærer under en regjering her til lands.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»
«Skamdiskusjonen viser oss at klimaet faktisk har begynt å angå oss personlig.»