Annonse
00:01 - 15. januar 2016

Rammer de svakeste

En politisk reform som koster ­menneskeliv burde ha vakt oppsikt, men ikke når det er de svakeste som rammes, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Tirsdag offentliggjorde Riksrevisjonen sin kritikk av den såkalte samhandlingsreformen – reformen som ble lansert av Aps daværende wonder-boy Bjarne Håkon Hanssen, og som bidro sterkt til at de rødgrønne fikk fornyet tillit i valget i 2009. Den skulle sikre at sykehus og kommunehelsetjeneste jobbet bedre sammen og at pasientene skulle få et mer helhetlig og godt behandlingstilbud.

Det har skjedd noen steder, men Riksrevisjonens undersøkelser tyder på at det er langt igjen før man når målene, og at situasjonen på noen områder er blitt verre for pasientene. Det skyldes i hovedsak at kommunene ikke har bygget opp den kompetansen og de tilbudene som de skulle ha gjort, mens sykehusene har bygget tilbudet ned. De skriver ut pasienter tidligere nå enn før – så tidlig at 8 av 10 fastleger mener at helsetilstanden blir dårligere.

Fastlegene får støtte av ulike forskergrupper som evaluerer samhandlingsreformen. De er ennå ikke ferdige med sitt arbeid, men foreløpige analyser tyder på at for tidlig utskriving og stadige reinnleggelser fører til at noen av de syke dør – ikke av sin egen sykdom, men fremskyndet av behandlingen de får på sin vei mellom sykehus og sykehjemmet eller hjemmet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse