Annonse
00:00 - 08. januar 2016

Profeten og fetteren

Mytene som splitter sjiaer fra sunnier er kraftfulle, og velegnete for politiske stormakter som ønsker å piske opp uroen.

Symboltungt slag: Etter profeten Muhammeds død kjempet gruppene som senere fikk betegnelsene sunnier og sjiaer om makten. Under slaget ved Karbala i 680 ble en liten gruppe sjiaer drept av en tallrik sunnihær, hendelser som senere har blitt brukt i politisk propaganda. Maleriet heter Slaget ved Karbala, og er av Abbas Al-Musavi Foto: Brooklyn Museum
Annonse

Etter at Saudi-Arabia henrettet den sjiamuslimske skriftlærde Nimr al-Nimr, er forholdet til Iran blitt iskaldt. Konflikten er politisk, men stormaktene bruker tilhørigheten i sunni- og sjiaislam til å legitimere handlingene.

Røttene til konflikten går tilbake til tiden rett etter Profeten Muhammeds død. Sjia betyr «Alis parti», og det finnes en rekke myter som understreker det nære forholdet mellom Muhammed og Ali. For eksempel sa Muhammed i en tale: «Å Gud! Måtte du være en støtte for alle som støtter Ali, og en motstander av alle som er Alis fiender.» Han skal flere ganger ha sagt at Ali, Fatima, Hasan og Husayn er hans aller nærmeste, som ingen muslimer kan gå til krig mot.

Hvem er dette firkløveret, og hvilken betydning har de i islams historie?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse