Annonse
00:01 - 15. januar 2016

Når Paven debuterer

Pave Frans er en mester i å nå ut bredt, men kritikerne mener han er i ferd med å miste kjernepublikummet.

Kjernen i ryggen: Men er Pave Frans for god til å kommunisere med folk utenfor kirken? Foto: Vatican Pool/Getty Images
Annonse

Både Vatikanet og de 80 forlagene fra hele verden som ga ut Pave Frans’ Guds navn er barmhjertighet denne uken, kaller det en debutbok. Det virker upresist, både fordi boken strengt tatt er et intervju utført av journalisten Andrea Tornielli, og fordi paven har forfattet både det ene og det andre tidligere, for eksempel fjorårets oppsiktsvekkende pavelige rundskriv om klimaendringer.

Men la nå tvilen komme Frans til gode: Dette er pavens første bok for allmennmarkedet, og det knytter seg en viss forventning til den, gitt at vi snakker om en mann som stadig blir kåret til en av verdens mest innflytelsesrike mennesker. Paven er blant annet kongen av Twitter, og da boklanseringen fant sted i et stappfullt auditorium en kort rusletur fra Peterskirken tirsdag, fikk verden nok en demonstrasjon av Frans‘ sans for massekommunikasjon: Paven selv var ikke til stede. Til gjengjeld hadde han hyret inn Roberto Benigni, Italias nasjonaltøysepave.

De siste årene har den Oscarvinnende skuespilleren og komikeren Benigni gjort seg mest bemerket med ledig, men grundig omgang med kanoniske tekster: Ti millioner italienere har sett ham fremføre Dantes guddommelige komedie etter hukommelsen, og for et par år siden var det nesten like mange som så Benignis seks timer lange tv-sendte refleksjoner over de ti bud. Det var ingen ortodoks forestilling, og Benigni ble kritisert fra kirkelige kretser, men tilhengerne mente han fant frem til den menneskelige ­kjernen i religionen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse