Annonse
00:00 - 29. januar 2016

Mellom abstrakt og konkret toleranse

Journalister skal utfordre grensene for både juss og folkeskikk, skriver Marit K. Slotnæs.

Annonse

Så mange som én av tre nordmenn mener ytringer som er «nedsettende» om andre, bør kunne føre til utestengelse fra sosiale medier. Hva synes du om det? Det korte innslaget på NRK Dagsrevyen mandag kveld fikk meg til å smile. Særlig sekvensen med «Fem på gata». Ikke fordi svarene var så dumme, men fordi de som svarte, virket helt intetanende om sammenhengen. Ytringsfrihet er på dagsordenen, og denne uken la en gruppe samfunnsforskere frem rapporten Ytringsfrihetens grenser, om journalister og vanlige folks holdninger til ytringer om religion og innvandring.

Det første som slår meg, som leser av rapporten, er likheten mellom forskning og journalistikk. Arbeidsmetoden ligner. Journalister formulerer også hypoteser om sammenhenger og konsekvenser som vi så går ut og tester.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse