00:01 - 15. januar 2016

Kontraintelligens

Endelig er Norge klar med motoffensiven mot Putins propaganda.

Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images

Som Morgenbladet fortalte forrige uke, retter stadig flere russiske propagandamedier oppmerksomheten mot Norge. Men regjeringen lar seg ikke kue. Denne uken ble verdens høyeste høyttalerrigg montert på Storskog, klar til å øve motstand.

Beredskapsplanen for kontrapropaganda er delt inn i to trusselnivåer. Ved oransje nivå skal høyttalerne først og fremst vinne russernes hjerter og hjerner:

«Kjære naboer. Vi ønsker bare å minne om hva Juan Antonio Samaranch sa i 1994: ‘The best olympic winter games ever!’»

«Har dere fått med dere at en norsk skuespiller ble nevnt av Ridley Scott på Golden Globe?»

«Dere kan ha hørt at Norge har et antiinnvandringsparti i regjering. Det er absolutt ikke sant og dessuten har vi gitt journalistene beskjed om å ikke skrive om det.»

«Dette er en personlig melding: Kan Hans-Wilhelm komme hjem? Det er middag. Jeg bare spør.»

«Ikke stol på mediene. Skaff deg heller en objektiv informasjonsvideo om tilstanden i Norge – se ‘Trygghet i hverdagen’ med Anders Anundsen.»

 

Vår statsminister har folkeskikk, hun stiller ikke i bar overkropp.

Hvis situasjonen tilspisser seg ytterligere, er det duket for rødt trusselnivå og hardere verbal skyts:

«Putin kan bare glemme å få fredspris om dere ikke slutter å erte oss!»

«Vår statsminister har folkeskikk, hun stiller ikke i bar overkropp.»

«Hva er det propagandaen deres sier? Det er litt vanskelig å høre, alle disse pengene vi bader i er så god lydisolasjon.»

 

En annen viktig strategi er avskrekking:

«Bare prøv å invadere oss. Så langt har nesten ingen kommet seg helskinnet gjennom et møte med UDI. Dessuten er det for glatt å sykle nå.»

«Som den historiske dokumentaren Max Manus viser, slo én eneste norsk soldat hele den røde armé tilbake under Vinterkrigen. Og nå har vi flere titalls soldater i Finnmark. Så bare prøv dere.»

«Når realiteten er total, vi slåss med høy moral.»

 

Om alt annet mislykkes, må statsministeren trykke på den røde knappen. Da aktiveres følgende forhåndsinnspilte melding: «Dere skal nå få en opplesing av Jordbærmus, ved forfatteren selv.»

 

Hør propagandahøytalerne i aksjon på Morgenbladets podcast. Abonnér gratis via iTunes.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse