Annonse
00:00 - 29. januar 2016

Kappa etter vinden

Det er ikke lett å være politisk værhane nå. Folkemeningen skifter så fort at selv de kjappeste bommer.

Annonse

Aps nestleder Trond Giske er blant de smarteste i norsk politikk. Han går for å være en av de aller beste partitaktikerne – uavhengig av parti. Ytterst sjelden gjør han så åpenbare feil som han gjorde i romjulen, da han i et avisintervju ga inntrykk av at det var liten forskjell mellom Frps og Aps integreringspolitikk. Hensikten var å fortelle velgerne at Fremskrittspartiet gjennom asylforliket var blitt vingeklippet, og at det ikke lenger var noen spesiell grunn til å stemme Frp dersom man ønsket en stram innvandringspolitikk. Nå, fire uker etterpå, er det etterlatte inntrykket stikk motsatt: Ap er blitt like strengt og inhumant som Frp.

Ingen kan vite med sikkerhet hvorfor det ble slik, men høyst sannsynlig har det med den generelle folkemeningen og mediedekningen å gjøre. Før nyttår var det fortsatt kontroll som dominerte. Mediene var opptatt av at innvandringen over russergrensen var stanset. Politiets Utlendingsenhet hadde begynt å sende folk tilbake over grensen ved Storskog, men det var ingen i norsk offentlighet som brød seg. Alle var innforstått med at man måtte være streng. Giske kunne peke på Frps politiske bevegelse uten at han risikerte at særlig mange vil henge seg opp i Aps navigering.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse