00:01 - 15. januar 2016

Jakarta har kontroll

Terrorangrep til tross, landet med flest muslimer har få IS-sympatisører.

Rask reaksjon: Politiet i Jakarta reagerte raskt da flere bomber gikk av i den indonesiske hovedstaden Jakarta torsdag. Landets etterretning var blitt varslet om planlagte angrep. Foto: Agoes Rudianto/Anadolu Agency/Getty Images

Flere bombeeksplosjoner og skuddvekslinger rammet Indonesias hovedstad Jakarta torsdag, der minst to sivile ble drept. Fem antatte terrorister ble drept i noe som så ut til å være et koordinert angrep. En terrorgruppe med forbindelse til Den islamske staten (IS) i Irak og Syria, hevdet at den står bak. Det er første gang på nesten syv år at jihadister lykkes med å gjennomføre angrep i landet som har verdens største muslimske befolkning.

– Angrepene virket tilfeldige og lite strategiske, de ble utført i en hovedgate der mange indonesiere ferdes. For å ramme økonomien måtte de ha vært utført mot turistmål på Bali, sier Stein Oluf Kristiansen, professor ved Universitetet i Agder (UiA). Han har i 30 år jobbet med Indonesia, blant annet gjennom et utvekslingsprogram for norske og indonesiske forskere og studenter.

Men angrepene vil trolig få politiske følger.

Annonse