Annonse
00:01 - 15. januar 2016

Historisk innvandrerstudie

Flertallet av innvandrere i Frankrike integreres raskt, men har problemer på arbeidsmarkedet, viser en ny studie.

Dårlige odds: Barn av foreldre fra Nord-Afrika, Afrika sør for Sahara og Tyrkia slår konsekvent dårligst ut i en ny studie av levekårene i Frankrike. Mange bor i urolige forsteder, som disse ungdommene i Courneuve utenfor Paris. Foto: Steven Wassenaar/Polaris/NTB Scanpix
Annonse

Én av tre barn av innvandrerforeldre i Frankrike føler seg diskriminert på arbeidsmarkedet. Blant døtre av innvandrere er andelen med eksamen fra videregående skole like høy som i majoritetsbefolkningen, men lavere for innvandrersønner. Lavest utdannelsesnivå har unge menn med foreldre fra Afrika, Algerie og Tyrkia.

Dette er noen av resultatene som kommer frem i en studie som ble publisert i Paris denne uken. Forskere ved Nasjonalt institutt for demografiske studier (Ined) og Insee, Frankrikes motsvar til Statistisk sentralbyrå, har siden 2004 kartlagt hvordan det går med dem som i norsk statistikk kalles første- og andregenerasjons innvandrere. I Frankrike føres det ikke statistikk over denne delen av befolkningen, der bokføres borgerne kun som franske så fort de har fått fransk statsborgerskap. Det er en av årsakene til at det er lite kunnskap om hvor store utslag etnisk opprinnelse har for hvordan franske borgere lykkes med utdannelse og på arbeids- og boligmarkedet.

I alt 21 800 personer er intervjuet, og resultatene er samlet i en 624 sider lang rapport med tittelen Trajectoires et origines (Løpebane og herkomst), forkortet til TeO. Der fastslår prosjektlederne at de støtte på store metodiske utfordringer, for eksempel da de skulle finne et representativt utvalg av andregenerasjons innvandrere, som utgjør 8200 av de spurte.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse