Annonse
00:00 - 08. januar 2016

FNs tøffeste general

Han har ledet FNs mest hardtslående militære styrker. Men Carlos Alberto dos Santos Cruz advarer mot å tro at våpen skaper varig fred.

Suksessgeneral: Generalløytnant Carlos Alberto dos Santos Cruz fra Brasil har ledet offensive operasjoner i Haiti og Kongo hvor FN-soldater har lyktes med å nedkjempe væpnede grupper. Få FN-operasjoner kan vise til samme suksess. Her er Santos Cruz under et besøk på Akershus festning i Oslo.
Annonse

Oktober 2013 markerte et skille i historien om FNs fredsbevarende operasjoner: Da ble den brutale militsgruppen M23 øst i Den demokratiske republikken Kongo nedkjempet av FN-soldater og Kongos hær. I halvannet år hadde M23 herjet med befolkningen, tvunget 800 000 på flukt og inntatt storbyen Goma, mens FNs største fredsbevarende styrke, Monusco, nærmest sto og så på.

FNs passivitet og pengesluk gjennom 14 år i Øst-Kongo var blitt en belastning. I mars 2013 hadde derfor FNs sikkerhetsråd opprettet en offensiv intervensjonsbrigade (FIB) i Monusco, med mandat til å drepe for å skape fred. Det var helt nytt i FN-historien. Normen for FN-soldater er å bruke våpen kun når de selv blir angrepet.

Den brasilianske generalen Carlos Alberto dos Santos Cruz ble håndplukket til jobben som øverstkommanderende. Han ble verdensberømt da han som FNs styrkesjef på Haiti nedkjempet kriminelle gjenger i hovedstaden Port-au-Prince i årene 2007–09. Og han viste seg tilliten verdig i Kongo. Etter få måneder var M23 nedkjempet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse