00:01 - 22. januar 2016

Eventifisering

I lederen i siste nummer av tidsskriftet Vagant problematiserer redaktør Audun Lindholm det han kaller «eventifiseringen» av litteraturen. Han skriver at Norsk litteraturfestival i fjor fikk mer støtte enn alle landets 60 statsstøttede tidsskrifter til sammen, og spør om vi ser en forskyvning i offentlig støtte, fra publikasjoner til arrangementer.

  – At litteraturhusene skaper kontaktflater mellom forfattere og lesere, er selvfølgelig av det gode. Men hvordan sikre kvaliteten på arrangementene? Hvem skal være ordstyrere og gjøre intervjuene? Alf van der Hagen kan jo ikke være overalt hele tiden, sier Lindholm. 

– En god scenesamtale forutsetter at den som leder samtalen besitter kunnskap, er lydhør og har sceneerfaring, sier han, og mener kritikerne er de mest egnete til å gjøre slike jobber.

– Men kritikken er fortsatt det soleklart svakeste leddet i den litterære infrastrukturen. Gode kritikere blir til i tidsskriftene. Å øke støtten til litteraturhus og festivaler uten samtidig å øke støtten til kritikk, er som å snekre et bord med bare to ben.

– Er det noen fare for at litteraturhusene kannibaliserer bibliotekene?

– De ideelle arenaene er hus som både rommer boksamlinger og servering, og som har programansvarlige med store vyer. Om det blir bibliotekene eller litteraturhusene, vil for de fleste av oss være underordnet. Men personlig er jeg svak for bibliotekene, ikke minst fordi de er grunnleggende demokratiske på et vis kulturhus, som fra begynnelsen av er planlagt med eksklusive restauranter, aldri kan bli. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse